Skip to main content

Svastika, Fylfot, Hakenkreuz, Wan, Gammadion



Pretpostavlja se da je motiv svastike prvi put upotrijebljen u neolitskoj Evroaziji. Postoje arheološke indikacije da se isti simbol nezavisno koristio u nativnim sjevernoameričkim kulturama. Najpoznatije ime ovog krsta sa četiri jednaka kraka koji su savijeni na određenim rastojanjima pod pravim uglom[1] jeste svastika. Značenje imena potiče od sanskritske riječi svasti, što bi prevedeno na savremene jezike značilo bogatstvo, sreća i dobro zdravlje. Čest prevod u literaturi jeste i blagostanje.
Savremena antropologija i dalje zapaža učestalo korištenje ovog simbola u Indiji, posebno u sklopu ceremonija i svetkovina koje su mahom hinduističkog karaktera.



Čuveni astronom i sekularni mislilac Carl Sagan u svom djelu ''Kometa'' izlaže teoriju zasnovanu na drevnom kineskom rukopisu u kojem su prikazani jednostavni crteži repa komete, na jednom od tih crteža je glava komete prikazana kao središte iz koje se odvajaju četiri prelomljene linije, koje se mogu okarakterisati kao svjetlosne zrake. Sagan smatra da je svastika na taj način postala sveprisutan simbol u momentu bliskog prolaska komete pored Zemlje.
Druga teorija koja objašnjava učestalost svastike i njen oblik je mnogo jednostavnija i tvrdi da je svastika nastala u svim kulturama koje su izrađivale predmete od pruća, jer su krajevi četvrtastih predmeta uvijek završavali u obliku svastike.
Postoje pokušaji povezivanja Jungovog kolektivnog nesvjesnog sa rasprostranjenošću svastike kao i uticaja primordijalnog mita Levi Stross-a na konstrukciju ovog simbola, no teorije ne posjeduju validne dokaze.
Evidentno je da je svastika prisutna kroz veći dio registrovane istorije civilizacije kao fenomena. Jasno je da je uvijek predstavljala sreću i blagostanje. Posebno je interesantan podatak da su određene staroslovenske zajednice na svojim crtežima Sunce prikazivali kao svastiku ili simbol krajnje sličan njoj. Sunce je u isto vrijeme bio i bog Dažbog (Dajbog) i stoga bismo mogli iznijeti tvrdnju da je, barem u jednom trenutku istorije, svastika bila simbol jednog od vrhovnih bogova Slovena.
Svastika je takođe sveti simbol u Budizmu, Hinduizmu i Džainizmu. Postoji takozvana lijeva svastika i desna svastika. Desna svastika je jedan od 108 simbola boga Vishnu-a, kao i gore navedeni simbol Sunca i boga Surya-a. Lijeva svastika je najčešće povezivana sa boginjom Kali, boginjom noći i magije, kontekstualno lako uporedivu sa grčkim Dionisom i dionizijskim svetkovinama generalno.
Nakon duge istorije predstavljanja sreće, blagostanja i bogatstva svastika je zloupotrijebljena 1920. godine odlukom Adolfa Hitlera da nacisti moraju imati ''simbol vlastite borbe'' i ''veoma efektan poster''. Arijevska konotacija svastike bila je jedan od odlučujućih faktora u izboru prikladnog simbola.
Nakon ovoga simbolika svastike nikada neće biti ista. Svastika sada predstavlja mržnju, genocid, zločin i pomračenje etike kao takve.



Svaki subjekt koji svjesno bira da perpetuira ovakav simbol kao simbol zločina nakon kojeg nema mjestu radosti[2] mora biti osuđen na svaki dostupan način. Nastavljanje zloupotrebe svastike je nastavljanje zločina i kao takvo nije ništa drugo do fašizma u svom najgorem obliku.



[1] Postoje varijacije ovoga simbola, no kao primjer ćemo koristiti najpoznatiji i zloupotrijebljeni oblik.
[2] Parafraziranje Theodora Adorna

Comments

Popular posts from this blog

PRIJAVI SE NA REGIONALNI "KAMP KOZARAC 2023"

  Centar za mlade "KVART"  vas poziva na četrnaesti regionalni Kamp Kozarac  Zadovoljstvo nam je pozvati vas na četrnaesti "Kamp Kozarac" koji okuplja mlade osobe iz Bosne i Hercegovine i regiona.   Na kamp mogu da se prijave osobe od 16 do 30 godina starosti. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama, ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno, a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja.  Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja.  Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovaćemo posjetama mjesta stradanja, ali i kroz interaktivne razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona. LOKACIJA: Kozarac, Prijedor, BiH Trajanje kampa: 03.07.-08.07.2023. Link za prijavu:  LINK ZA PRIJAVU Prijave traju do 27.06.2023. Prijavljenim učesnicima/ama koji budu primljeni na ovogodišnji kamp će biti poslani dnevni red i sve

Pogled na prošlost i njeno suočavanje iz ugla jednog srednjoškolca

  Šta je to prošlost? Za nekoga su to lijepe uspomene iz djetinjstva i mladosti, a nekome - prošlost predstavlja bol, strah i oslikava zaobilaznu temu. Može li se reći da je prošlost u stvari nešto što je prošlo? Šta ako nije prošlo? U takvim situacijama se bude različita pitanja. Nekada davno, prema onome što učimo iz historije, Balkan je bio mjesto gdje su se odvijali jako važni događaji. Ono što je nama najzanimljivije jeste Drugi svjetski rat. Drugi svjetski rat donio je nesreću i negativne posljedice u svim krajevima. Kod nas je situacija bila specifična. Ljudi različitih nacionalnih ili vjerskih pripadnosti morali su birati svoju (ponekada i tuđu) stranu. Na jednoj strani, u Drugom svjetskom ratu bili su Sile osovine (Nacistička Njemačka, Fašistička Italija, Militaristički Japan, njihovi protektorati i marionetske države). Na drugoj, prema mnogima onoj boljoj strani bili su – Saveznici (Velika Britanija, Francuska, kasnije Sjedinjenje Američke države i Sovjetski savez, dr

Poziv za učešće na Antifašističkom kampu 2023.

Centar za mlade Kvart organizuje Antifašistički kamp na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od 1. - 6. avgusta u Kozarcu (Prijedor), a pravo učešća imaju sve osobe iz Bosne i Hercegovine dobne starosti od 18 do 30 godina. Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Link za prijavu:   LINK ZA PRIJAVU Prijave su otvorene do 28.07.2023. Za sva pitanja i informacije pišite na  czmkvart@gmail.com   Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni najkasnije 24 časa nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Očekujemo vaše prijave!